· 

Back to School etui maken

Back to School etui maken

Voor Bernette van Bernina heb ik een blog geschreven over dit leuke Back to School etui. Er is ook een leuke promotie film gemaakt bij mij in het atelier. Deze vind je op de social media kanalen van Bernina en van mij. 

Hierboven vind je de link naar het blog bericht op de Bernina site.

Hieronder vind je de blog met werkbeschrijving zodat je zelf aan de slag kunt. 

Ook leuk om je (klein) dochter/zoon aan te melden voor de workshop. Zie workshops en activiteiten.

De vakantie is weer bijna voorbij en het is weer tijd voor "Back to School"! Met dit etui ben je helemaal klaar om het schooljaar weer te beginnen en het leuke is dat je hem helemaal zelf kunt tekenen en naaien. Leuk om te doen samen met je (klein)kinderen.

 

Benodigdheden 

  • Patroon papier
  • potlood
  • liniaal
  • passer of rond bord
  • zoommaatje
  • rits aan de meter 50 cm, met twee runners 
  • Canvas stof of jeans stof 25 cm
  • mettler garen

Stap 1 etui patroon tekenen

Begin met je liniaal een horizontale lijn te trekken op het patroon papier en markeer het midden. Neem je passer en maak een ronding vanuit het midden. Ik heb hem 13,5 cm gemaakt, dus 27 cm op de horizontale lijn. Als je geen passer hebt kun je bijvoorbeeld ook een rond bord gebruiken.

 

Stap 2 etui patroon tekenen

Ga op de horizontale lijn 4 cm naar binnen, en 5 cm naar beneden. Deze hoek stik je later op elkaar. Het verschil in lengte is omdat je nog een rits erop gaat zetten. Vervolgens neem je je zoommaatje en teken je een naadtoeslag van 1 cm rondom. Knip daarna het patroon uit. 

Stap 3 etui patroon rits lengte opmeten

Mocht je een andere afmeting van het patroon gebruiken, meet dan even het patroon na hoeveel stof je nodig hebt en hoe lang je rits moet zijn. Dit meet je door je meetlint horizontaal op de ronding te zetten. Neem een rits die minimaal 5 cm langer is zodat je hem later makkelijker door kunt stikken. De rits met de runners in elkaar zetten is een lastig dingetje. Er zijn op internet wel goede filmpjes te vinden hoe je dit kunt doen. Het is mij ook gelukt aan de hand van zo'n filmje :).

De volgende stappen gaan over het naaien van het etui. We starten met het overlocken van de randen.

Voor het afwerken van de patroondelen van het etui heb ik de Bernina 64 airlock gebruikt. Stel de overlocker in op een smalle 3-draads overlock steek, dus met de rechter naald. Deze smalle steek maakt het makkelijk om met rondingen en hoekjes te werken. Hieronder laat ik stap voor stap met foto's zien hoe je haakse hoeken kunt overlocken. 

Ik heb het etui met de Bernette 05 Academy genaaid.

 

Stap 1 rits in elkaar zetten

Je hebt een rits waar je zelf de runners nog op moet zetten. Dat lijkt misschien wat ingewikkeld, maar er zijn goede instructie filmpjes op internet te vinden hierover. Aan ieder uiteinde plaats je een runner. Handig is om het uiteinde even dicht te stikken zodat je runner er niet per ongeluk uit gaat. 

 

Stap 2 rits naaien

Gebruik voor het naaien van de rits het ritsen voetje wat bij de Bernette 05 Academy wordt meegeleverd. Spelt de rits met de goede kant naar beneden op de goede kant van de buitenstof. De rits is langer dan je stof, dus hij zal aan 1 kant wat uitsteken. Naai de rits op 1 cm van het midden van de rits. De runners kun je wegschuiven naar het uitstekende einde zodat ze niet in de weg zitten bij het naaien.

Stap 3 voering etui naaien

Vervolgens leg je het voering deel met de goede kant op de goede kant van de buitenstof met de rits ertussen. Spelt op de kant waar je al gestikt hebt en naai over het eerste stiksel heen. Herhaal nu stap 1 en 2 aan de andere kant van de rits.

Stap 4 rits van het etui doorstikken

Plaats het smalle kant voetje wat bij de Bernette 05 Academy meegeleverd wordt en zet de naald naar links of naar rechts, afhankelijk van welke kant je gaat stikken. Maak knipjes in de naad toeslag van de buitenstof en voering tot iets voor het stiksel. Let op, knip niet in de rits. Maak de rits nu zo open dat je in het midden een opening krijgt. Stik de stof aan beide kanten van de rits door. Controleer steeds of de stoflagen goed plat liggen. 

Stap 5 etui afmaken

Plaats het standaard naaivoet van de Bernette 05 Academy en zet de naald in het midden. De volgende stap is om de onderkant van de buitenstof aan elkaar te naaien en van de voering.

Keer het etui nu door de smalle opening van de voering naar de goede kant. Zorg dat de rits open staat en leg nu het midden van de rits op de naad van de onderkant. Naai de beide hoeken dicht.

Keer het Back to School etui naar de goede kant en klaar ben je voor school! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0