· 

Tas Maarschalk

TAS Maarschalk

 

Een leuke hippe tas, die een extraatje heeft. Deze tas is namelijk gemaakt met behulp van de BSR voet(borduren met vrije hand) en bobbinwork(dikke sier garen op de spoel), en een combinatie van deze twee. 

Lees meer hoe je dit zelf ook kunt maken.

Het is weer tijd voor iets nieuws, een eerste keer is altijd spannend. Eerst onderzoeken en dan uitproberen. Het begon allemaal met dat leuke paneeltje van die hond als maarschalk die ik had liggen en de blog van mijn collega demonstratrice bij Bernina Karen.  

 

 

Op deze manier werken met de BSR voet(steek regulator) leek mij super leuk. Ik begon met oefenen op een oefen lap van Bernina, best een uitdaging hoor. Maar met een beetje oefenen kom je een heel eind. Tijd om aan de tas te beginnen.

 

 

benodigdheden:

 

Paneelstof Maarschalk 48x48cm of een stof met een leuke grote print

Canvas stof 48x48cm

Tussenvulling, bijvoorbeeld Hobbd 80/20 48x98

Voering stof effen 50cm bij stof breedte

Tassenband van 3cm breed of stuk canvas van 24x60cm

Scheurvlies

Bernina B590

Bernina Steek Regulator (BSR)

Bernina Boventransportvoet #50

Bernina Open borduurvoet #20

Bernina Rode spoelhuis voor bobbinwork

Bernina Rechtsteek plaat(optioneel)

Bernina 9mm steekplaat

Quiltnaald 90/14

Borduurgaren(bijvoorbeeld van Mettler)

Twee kleuren siergaren (bijvoorbeeld van Madeira)

Bijpassend gewoon garen (bijvoorbeeld Mettler)

 

 

Heb je geen Bernina machine, kijk dan wat het dichts bijkomt van jouw eigen merk.

 

 

werkbeschrijving:

Voorzijde tas:

 

Knip voor de voorkant van de tas de tussenvulling en voeringstof een vierkant van 48x48cm, zelfde grootte als het paneel. Werk de voeringstof en evt. de bovenstof af met de overlocker. Bij het paneel is dit niet nodig, die is al afgewerkt.

 

Leg eerst de tussenvulling voor je op tafel. Leg daarop de voeringstof met de goede kant naar boven. Leg vervolgens het paneel met de goede kant naar beneden op de voering stof. Zet het geheel vast met stof klemmen.

 

Plaats het boventransport voet en de recht steekplaat op je naaimachine en gebruik de standaard rechte steek, met steeklengte 2 of 2,5. Stik het geheel met 1cm naadtoeslag aan elkaar, maar laat een opening van 10cm aan de onderzijde open om te kunnen keren.

 

Keer het geheel naar de goede kant en stik de onderzijde smal op de kant door zodat het gat dicht is.

 

 

Stik de bovenzijde op 1cm door met steek 6.

 

 

Nu kun je starten met de BSR voet:

 

De BSR voet heeft een censor die de beweging van de stof ziet. Dus hoe snel of langzaam je stof beweegt, de steekgrootte blijft hetzelfde. Is dat niet prachtig! De BSR voet heeft twee standen, stand 1 blijft de naald bewegen ook als de stof stil ligt, stand 2 stopt de naald wanneer de stof niet beweegt. Je kunt stikken door de startknop even ingedrukt te houden, of doormiddel van het pedaal.

De steeklengte kun je instellen naar eigen wens.

 

Plaats de BSR voet op je machine met de recht steekplaat en de quiltnaald. Plaats borduurgaren op je machine met de kleur die past bij je stof. Zet het transport uit van je machine.

Mijn persoonlijke voorkeur voor de BSR voet is stand 2 die ik bedien met de start knop, maar zo kan iedereen een eigen voorkeur creëren. Zorg dat je onder draad naar boven hebt gehaald voor je start met stikken.  

 

Verstandig is om eerst even te oefenen op een proefstukje voor je aan het echte werk begint. Je hebt echt even nodig om gevoel te krijgen bij de BSR.

 

Omdat ik het nog een beetje spannend vond, ben ik begonnen met de onderkant van het paneel. De handen, die zouden straks bij het omzomen toch deels weg komen te vallen. Vervolgens heb ik de contouren van de maarschalk door gestikt. Dit gaf gelijk al een mooie diepte. Vervolgens kun je door goed te kijken naar het paneel, duidelijke lijnen zien die diepte kunnen geven. Het is een intensief werkje vond ik, maar ik heb er toch een plezier in gehad!

 

Hieronder zie je de foto van het resultaat.

 

 

Achterzijde tas:

 

Nu het paneel af was, smaakte het toch wel naar meer BSR. Maar ik had ook nog het rode spoelhuis liggen voor bobbinwork wat ik heel graag wilde uitproberen. Na het kijken van het instructie filmpje van Bernina over bobbinwork zag ik dat je dit prima met elkaar kon combineren!

 

Voor de achterkant knip je de tussenvulling, voeringstof en canvas stof in een vierkant van 48x48cm. Hoe je deze kunt klaar maken kun je de beschrijving van het voorste deel herhalen.

 

 

 

 

Bobbinwork: 

 

We starten met het maken van een mooie siersteek aan beide zijden van de achterkant. Hoe ga je te werk, je pakt een leeg spoeltje en zet deze op de spoel op winder. Deze zet je aan zodat je de spanning omlaag kan brengen tot 37. Vervolgens zet je het siergaren van Madeira erop door het draad door een oogje te halen. Bij het rode spoelhuis is een speciaal ijzerdraadje geleverd waarmee je dit makkelijk kunt doen.

Vervolgens wind je hem op. Wanneer dit klaar is knip je het draad door en plaats je het spoeltje in het rode spoelhuis.

 

Als boven garen kun je een bijpassende kleur pakken. Pas de spanning van je boven garen aan naar 7.

 

Plaats de open borduurvoet #20c, met de 9mm steekplaat en een universele naald 90/14.  Ik heb gekozen voor steek 656. Deze heb ik bijna op de maximale lengte gezet zodat het dikke sier garen niet in de weg zal zitten.

 

Zorg dat het onder draad boven ligt voor je begint.

 

Maak eerst een proeflapje om te kijken of de spanning goed staat.

 

Belangrijk bij bobbinwork is dat je op de achterkant van je stof gaat stikken, dus leg een proef lapje met voering, tussenvulling en canvas met de voering kant naar boven onder je naaivoet. Leg daarop een stukje scheurvlies.

 

Gaat dit goed? Dan kun je aan het echte werk beginnen.

 

Leg de achterkant van de tas met de verkeerde zijde naar je toe. Met krijt heb ik een lijn getrokken op 5 cm van de kant aan beide zijkanten. Leg de stof met de lijn onder je naald en leg er een rest stuk scheurvlies bovenop. stikken aan de bovenzijde vanaf de doorstik lijn. Stik langzaam de siersteek op je stof.

 

Bobbinwork met de BSR-voet:

 

Nu is het tijd voor de combi! Dit was even zoeken naar hoe ik dit nou het beste kon doen. Ik zocht een manier om met de bsr voet een zelf gekozen afbeelding/tekst op stof te stikken.

 

Ik heb gekozen voor een passende  tekst. Zoek een font(lettertype) op je computer of op internet waarbij de letters zoveel mogelijk doorlopen, zodat je zo min mogelijk begin en eind puntjes hebt.

 

De tekst “life is sweeter, traveling with a dog” heb ik op grootte 140 liggend uitgeprint. Hoe groter het lettertype, hoe makkelijker het straks wordt om met de BSR voet en dikke garen te stikken. Dit werden 3 a-4tjes die ik vervolgens op passende afstand onder elkaar heb geplakt met plakband.

Deze heb ik op de tafel geplakt.

 

Vervolgens heb ik scheurvlies erop gelegd en de letters met pen overgetrokken. Dit scheurvlies heb ik vervolgens in spiegelbeeld op de achterzijde van de stof gelegd en met een grote steek rondom geregen.

 

 

 

Je pakt weer een leeg spoeltje en zet daar de tweede kleur siergaren op zoals eerder uitgelegd is voor het bobbinwork en plaatst deze in het rode spoelhuis in de naaimachine.

 

Je pakt de BSR voet er weer bij en plaatst deze op de machine, vergeet niet de stekker achterin te steken.

Ik gebruik weer stand 2 met de start knop. Bovenin “normaal” garen en een universele naald. Zorg dat steeds je onderdraad naar boven ligt.

 

 

 

 

 

Neem er de tijd voor, om de letters over te “schrijven” met de BSR voet op de achterzijde van je stof. Omdat het een handgeschreven lettertype is, is het ook niet heel erg als je niet exact over de lijntjes gaat. Dat doe je normaal bij het schrijven ook niet.

 

Knip alle eindjes aan de goede kant van de stof kort af zodat je werk er netjes uit ziet.

Hengsels:

 

Hiervoor heb ik twee stroken van de canvas geknipt van 12 x60 cm. Je kunt hier ook twee stukken tassenband van 60 cm voor gebruiken. Afgewerkt krijg je hengsels van 3 cm breed.

 

Vouw als eerste de twee korte uiteinden 1 cm naar binnen.

Vouw de stroken doormidden in de lengte met de verkeerde kant op elkaar en strijk de vouw.

Leg de stof weer open.

Vouw vervolgens beide lange zijden naar binnen zodat ze tegen de vouw aan liggen en strijk de vouw lijnen.

Vouw vervolgens nog een keer een lange zijde op de andere.

 

Stik met het Bernina boventransportvoet kort op de kant alle zijden door.

 

Doe ditzelfde ook voor de tweede strook.

 

 

Leg je twee delen van de tassen met de verkeerde kant naar boven voor je neer. Spelt bij beide 15cm vanaf de zijkanten de hengsels. Hierbij heb ik ze 3cm vanaf de doorstiklijn gelegd zodat je daar een mooi vierkantje kunt stikken, zie foto. Gebruik ook hiervoor de boventransportvoet. 

 

 

Het laatste deel:

 

Nu hoef je alleen nog de twee delen van de tas op elkaar te stikken door de zijkanten en onderkant met de goede kanten op elkaar te leggen en deze op een cm door te stikken. Keer de tas en klaar!

 

Voor meer informatie, kijk zeker eens op de Bernina Blog pagina waar meer informatie te vinden is over de BSR voet en bobbinwork. Ook de tas van mijn collega Karin is hierop te vinden. Ook zijn er veel interessante filmpjes te vinden op de youtube pagina van Bernina.

 

Bedankt voor het lezen!

 

Liefs,

 

 

Kyr

 

 

 

Links naar Blog en youtube:

 

https://blog.bernina.com/nl/2020/12/bernina-steekregulator-maak-deze-prachtige-tas-met-de-bsr/

https://www.youtube.com/watch?v=oM8WRzibgYg

https://www.youtube.com/watch?v=91QrPzdOjYA