· 

Poef van gerecyclede jeans

Blog: Poef van recyclede jeans

Hoi!

 

We mistten al een tijdje een lekkere poef in onze woonkamer. Om lekker s'avonds je voetjes op te leggen tijdens het netflixen. 

Van een stapel oude kapotte jeans heb ik een poef gemaakt. Zelfs de rits en de vulling zijn gerecyclede materialen!

 

Ik wilde een lekkere grote poef, dus voor de maten zijn 56x56x40 cm hoog.

 

Wat heb je nodig:

Een hele stapel oude jeans

Rits

Vulmateriaal(restmaterialen stof)

Schaar, garen, meetlint

Overlockmachine

Naaimachine 

Jeans naald

 

Voor de bovenkant heb ik stukjes jeans geknipt van 16x16cm (afgewerkt 14x14cm). Alle deeltjes eerst met de overlocker netjes afgewerkt en de stukjes aan elkaar genaaid met de naaimachine B590 met voetje #1D. Heerlijk dit voetje om nauwkeurig te kunnen werken. Uiteindelijk kreeg ik een lap stof van 58x58cm.

De onderkant van de poef heb ik gemaakt uit een reststuk jeans stof die ik nog had liggen van een eerder project van jaaaaren geleden. Hier heb ik twee stukken uitgeknipt van 29x58cm. Deze delen heb ik ook eerst netjes afgewerkt met de overlocker . Ik heb ooit een keer een aantal ritsen gekregen die iemand al uit oude kledingstukken had gehaald en dat kwam met dit recycle project natuurlijk goed van pas. Een van de ritsen kwam met een lengte van 50 cm prima in de richting. De rest van de nodige lengte 58cm aangevuld met rest stuk dubbel gevouwen jeans en de breedte van de rits. Aan de bovenkant heb ik een uitsparing gelaten voor het runnertje. Zo kan deze niet zomaar open gaan of ergens achter blijven haken. De twee delen jeans aan de rits gestikt en klaar is dit deel.

De zijkant van de poef was de grootste klus om die mooi en passend te krijgen. Naar hartenlust heb ik stukken jeans geknipt, op elkaar gelegd en een leuk puzzelstuk van gemaakt. Sommige delen heb ik nog met een covermachine opgeleukt. Ik heb daarbij wel goed rekening gehouden dat alle deel stukken 42cm lang zijn. Ook De boven en onderrand moeten niet al te dikke delen bevatten zodat ze goed aan elkaar te naaien zijn. De totale lengte van de zijkant is 224cm (4x56cm), waarbij ik hem helemaal heb rond gestikt.

Keer je poef naar de goede zijde terug en dan is je poef klaar om gevuld te worden.

 

Ik was al maanden bezig met alle reststoffen te bewaren in tassen. Ook gingen daar alle sokken met gaten in en oude lakens. Uiteindelijk ook nog een kast opgeruimd en daar kwamen nog sjaals, handschoenen, mutsen en zelfs een kapotte skibroek tevoorschijn! Alles is in de poef terecht gekomen. Rits dicht en niet meer open maken!!!! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een binnen voering te maken voor het vulmateriaal. Hier had ik even geen stof voor en kon ook niet meer wachten om hem in de kamer te zetten. Wie weet als ik nog eens wat reststoffen heb kan ik deze nog maken. Wel zo gemakkelijk voor het wassen van de poef.

 

 

 

En zo heb je een super toffe gerecyclede proef in je kamer staan. Die voor de voetjes bedoeld was, maar ja, nu ligt er een kat op...

 

 

Liefs,

 

 

Kyrsten