· 

Mirl sweater met een twist

Mirl Sweater met een Twist

Het patroon voor deze te gekke sweater voor de winter kun je vinden in de La Maison Victor nummer 5 september/ oktober 2020.

 

Ik heb hem alleen "ietsjes" anders gemaakt, van daar de twist

Wat heb je nodig?

- Naaimachine en/ of lockmachine

- Evt. covermachine

- 2.10 meter rekbare stof

- Bijpassend garen

- Meetlint, stoffenschaar, metermaatje(zoommaatje), kopspelden

 

 

 

werkbeschrijving

de algemene werkbeschrijving vind je met hele duidelijke plaatjes in de LMV of kijk op de blog:

https://blog.bernina.com/nl/2020/08/start-to-sew-project-mirl-trui/

 

 

Mijn twist van de Mirl

Voor dit heerlijke "easy to sew" project heb ik een french terry stof gebruikt welke ik al had liggen. Ja ik ben er ook zo eentje die een kast vol stoffen heeft liggen zonder bestemming. Blij dat ik er nu eentje voor had gevonden, anders had ik gewoon weer meer stof gekocht, natuurlijk. 

 

Allereerst heb ik het patroon met 10 cm verlengt bij het voor- en achterpand. 

 

Nodig, want met mijn 1.80 cm krijg ik anders een navel trui. 

Dit heb ik gedaan door de lijn aan de stofvouw door te trekken en haaks daarop de nieuwe zoomlijn getekend net zo breed als de oude zoomlijn. En vanuit de zij naad recht naar beneden getekend tot de nieuwe zoomlijn. 

De mouwen heb ik met 5 cm verlengt. Dit heb ik gedaan door de zijnaden 5 cm recht naar beneden te gaan en van daaruit heb ik nieuwe zijnaden getekend tot aan het armsgat. 

 

 

 

 

 

 

De uitdaging!

Door het verlengen en ik dat mijn stof natuurlijk geen 2.10 lang was maar veel korter, had ik stof te kort! 

Gelukkig had ik nog een restje boordstof liggen met zwart en zilveren streep kon ik deze mooi gebruiken voor de mouwboordjes. Let hierbij wel op dat hier meer rek op zit, dus de boordjes zijn smaller dan het patroon.

 

En in plaats van de boord aan de onderzijde van de panden, heb ik hem omgezoomd met de covermachine. Hierdoor kreeg het wel een mooi effect. In plaats van een sweater die op je heupen hangt, valt deze soepel eroverheen.

 

En dan de col! Die kreeg ik er ook niet in zijn geheel uit. De oplossing was om hem in tweeën te splitsen. Ik kon hem net onder elkaar langs de stof rand leggen. Dus niet aan de stofvouw maar twee keer enkel knippen. Wil je dit ook doen, let dan wel op dat je naadtoeslag knipt waar eigenlijk de stofvouw zit.

 

de Mirl sweater naaien/locken

Omdat mijn french terry stevig genoeg is heb ik hem in zijn geheel met de lock machine in elkaar gezet. Als je een bovengrijper afdekking hebt op je lockmachine, zoals bij de Bernina L450 en L 460, kun je heel mooi een tricot steek gebruiken. In de beschrijving staat eerst naaien en dan eventueel locken, dus let goed op wat voor stof je gebruikt. 

 

Eerst de raglan naden van de mouwen en panden op elkaar stikken.

Daarna de armsgaten met zijnaden in een keer op elkaar stikken. 

Vervolgens de col erop gestikt. Omdat ik door mijn tekort aan stof nu twee naden in plaats van een heb, heb ik de naden op de schouders gestikt. 

De boordjes zijn vervolgens ook met de lockmachine op de armsgaten gestikt door eerst de zijnaden te stikken en dan met rek op de armsgaten te stikken. 

Als laatste de zoom. Deze heb ik met de covermachine gezoomd. Hierdoor krijg je een mooie confectie look. dit kun je ook met je naaimachine doen, door een tweelingnaald te gebruiken. 

 

En klaar is je heerlijke winterse sweater! 

 

Wil je deze sweater ook leren maken, maar liever met hulp? Kom dan gezellig op naailes.

Voor meer informatie ga naar : https://www.kyrewiet.nl/naailessen-opleiding/ of neem contact met mij op.

 

Liefs,

 

Kyr